10.22.2007

NOTICIA EN "EL PUNT" - BARCELONA - 22 de octubre de 2007

Esta noticia salió hoy en El Punt que es un periódico catalán. La traduciremos en breve pero mientras tanto si alguien no entiende algo, no tiene más que preguntar en los comments o en el Email.


Demanen onze anys de presó pels fets que van deixar un guàrdia urbà de Barcelona en estat vegetatiu

La defensa presenta com a prova un vídeo dels fets gravat per un veïna.


La fiscalia i l'acusació particular demanen una condemna d'onze anys de presó per als tres principals acusats dels fets del carrer Sant Pere Més Baix, que el quatre de febrer de 2006 van deixar un guàrdia urbà en estat vegetatiu.

L'escrit d'acusació demana la mateixa pena per a Rodrigo Lanza, Àlex Cisternas i Juan Pintos, tot i que en realitat, diu que va ser Lanza qui va llançar la pedra que, suposadament, va fer caure l'agent de la Guàrdia Urbana Juan José Sala.

Segons la versió dels acusadors, el guàrdia va caure d'esquena, es va colpejar el clatell i l'impacte li va causar una fractura a la base del crani. Pel que fa a Cisternas, l'acusació manté que va llançar una altra pedra a Sala quan l'agent ja era a terra. I pel que fa a Pintos, assegura que animava els altres atacants amb frases com: «gos cabró, ens l'hem carregat». Tot i atribuir a Lanza el suposat llançament de la pedra contra Sala, fiscalia i acusació particular consideren Cisternas i Pintos coautors de la lesió.

Els fets es van produir el quatre de febrer de 2006, en uns aldarulls davant d'un antic teatre convertit en Anarko Penya, on se celebrava una festa il·legal que la Guàrdia Urbana vigilava des del carrer.

Sala era un dels quatre policies destinats a la vigilància. Hi va haver aldarulls i l'agent va quedar en estat vegetatiu, però la defensa manté que no va resultar lesionat de la manera que relata la fiscalia.

Pèrits convocats pels advocats explicaran en el judici que la lesió al clatell no va ser causada per una caiguda, sinó per l'impacte directe d'un objecte llançat des d'una alçada considerable, probablement des de la casa, mentre els acusats eren a peu de carrer i l'agent estava ajupit forcejant amb algú.

De fet, els forenses del jutjat no es decanten per cap de les dues posicions. En el seu dictamen apunten que la lesió es va produir per «un impacte contra un objecte contundent».

Per abonar la seva tesi, la defensa ha presentat un vídeo enregistrat per una veïna en què es veuen les corredisses i se senten els guàrdies ordenant a altres companys que es posin el casc perquè «estan tirant coses des de la casa».

Pels mateixos aldarulls estan acusats sis joves més, acusats de lesions menys greus patides per altres agents, i l'acusació demana per a cada un d'ells penes d'entre quatre i vuit anys de presó.

Diplomàcia xilena

Lanza, Cisternas i Pintos estan a la presó des del dia dels fets i el cas ha provocat una campanya mediàtica a favor seu a Xile, país d'origen de Lanza i Cisternas. Per donar resposta a aquesta pressió popular, l'ambaixador xilè a l'Estat espanyol, Osvaldo Puccio, va visitar els joves a la presó divendres amb tres diplomàtics més enviats expressament des de Xile. «Venim a donar-los suport com a ciutadans xilens en problemes, de cap manera prendrem posició respecte del cas, perquè confiem en els tribunals espanyols», va dit l'ambaixador.

S. Barroso / Barcelona

No hay comentarios.: